Menu

Moja košarica

Moja košarica

V košarici ni izdelkov
Skupaj 0
Dostava 0
Cena skupaj 0,00 €

Our webstore uses cookies to offer a better user experience and we recommend you to accept their use to fully enjoy your navigation.

Moja košarica

Moja košarica

V košarici ni izdelkov
Skupaj 0
Dostava 0
Cena skupaj 0,00 €
Podrobneje Podrobneje

Podrobneje o mišicah

Mišice so odgovorne za vsak naš gib, naj bo nameren ali ne. A kako so sestavljene? Kako delujejo? Katera hranila sprožijo njihovo krčenje?

Sestava skeletnih mišic

Mišice sestavlja množica vzdražljivih in krčljivih vlaken, ki so sestavljena iz tisočev miofibril, mikrovlaken, sestavljenih iz tankih aktinskih filamentov in debelih miozinskih filamentov. Ti filamenti se prekrivajo in združujejo v sarkomere, kontraktilne enote mišic.

Tanek filament je sestavljen iz aktinskih molekul, ovitih z molekulo tropomizina, in včasih vsebuje molekule troponina.

Debeli filamenti so sestavljeni iz repa in glave miozina.

Vir: université de Jussieu

Vir energije

Mišice potrebujejo za svoje delovanje energijo v obliki ATP-ja (adenozin trifosfata), ki nastane v Krebsovem ciklu v celičnih mitohondrijih. Pod normalnimi pogoji nastane iz glukoze in glikogena (zalog glukoze v mišicah).

Kadar telesu primanjkuje glukoze, se ta energija proizvede po drugih presnovnih poteh:

- po 40 minutah telesne vadbe se uporabijo lipidi. Lipoliza zmanjšuje telesno maščobo in ohranja glikogenske zaloge.

- Ko se porabijo vsi drugi viri energije, se aktivira presnova beljakovin. To je nevarno za telo, saj se uporabijo beljakovine v telesu, kar povzroči razpad tkiv.

Krčenje mišic: vloga kalcija in magnezija

Ko mišice mirujejo, tropomiozin (povezan s troponinom) zakriva mesto vezave glave miozina na aktin.

- Ko živčni impulz doseže mišico, kalcijevi ioni vstopijo v mišične celice, kjer se vežejo na troponin, kar spremeni sestavo in prestavi tropomiozin. Tako se odkrije mesto vezave miozina.

- Vezava molekule ATP na glavo miozina zagotavlja energijo, ki jo potrebuje za vezavo na aktin. Glava miozina se nato zasuka in s seboj nese aktinski filament. Filamenta zdrsneta na vrh drugega in sarkomera se skrajša. Ta pojav nastane v vseh mišičnih vlaknih hkrati; mišica se skrči.

Kalcijevi ioni se prečrpajo ven iz celice in mišica se sprosti. Tukaj nastopi magnezij, ki uravnava vstop kalcija v celice in izstop iz njih.

Vloga beljakovin

Tako aktinski kot miozinski filament je zgrajen iz beljakovin. Ko med mišičnim krčenjem zdrsneta drug na drugega, se poškodujeta. Zato je za sestavo in okrevanje mišic potrebna prehrana, bogata z beljakovinami z visoko biološko vrednostjo.