Menu

Moja košarica

Moja košarica

V košarici ni izdelkov
Skupaj 0
Dostava 0
Cena skupaj 0,00 €

Our webstore uses cookies to offer a better user experience and we recommend you to accept their use to fully enjoy your navigation.

Moja košarica

Moja košarica

V košarici ni izdelkov
Skupaj 0
Dostava 0
Cena skupaj 0,00 €
Kaj naj jem, da bi lahko uspešno Kaj naj jem, da bi lahko uspešno

Kaj naj jem, da bi lahko uspešno zaključil trail tek?

Trail tek je zahteven prav tako kot vsaka vzdržljivostna vadba. Kakšna je uspešna prehranska strategija? S spodnjimi nasveti našega Isostarjevega strokovnjaka poskrbite, da ne boste ničesar pozabili.

Izzivi trail teka

Trail tekače pogosto pestijo želodčno-črevesne težave in krči, a se obojemu lahko izognete, tako da uživate zadostne količine mineralnih soli, ogljikovih hidratov in tekočin. Vsak tekač se drugače odziva, zato je bistvenega pomena, da pred dogodkom eksperimentirate s svojo prehransko strategijo in tako ugotovite, kaj vam najbolj ustreza.

Pri teku je na splošno asimilacija hranil težja kot pri drugih vzdržljivostnih športih, kot so npr. tisti, ki manj obremenjujejo sklepe in mišice (kolesarjenje). Ponavljajoči se udarci, ki nastajajo med tekom, niso prebavi prav nič v pomoč.

Kakšna je najboljša prehrana med vadbo?

Cilj je preprečiti dehidracijo in upočasniti izpraznitev glikogenskih zalog. Tekmovanje se osvoji z nogami (trening), glavo (razumom), pa tudi z želodcem.

- Pijte redno v majhnih količinah (3 do 4 požirke vsakih 15–20 minut) in pri tem izmenjujte izotonične športne napitke Isostar: Isostar Fast Hydration, Isostar Hydrate & Perform ali Long Distance Energy (za dogodke, ki trajajo več kot 2 uri) in vodo z bikarbonatno paličico.

- Ne pozabite redno obnavljati svojih zalog, zato uživajte raztopine z ogljikovimi hidrati (napitke, energijske gele itd.) v količini 30 do 60 g na uro ali celo 90 g na uro, če mešanica ogljikovih hidratov vsebuje približno eno tretjino fruktoze.

- V primeru vzdržljivostnih tekov, ki trajajo več kot 6–7 ur, uživajte »slano« hrano, da preprečite zasičenost s sladkorjem. Poskusite lahko tudi linijo Isostar Endurance+, ki je posebej oblikovana za vzdržljivostne aktivnosti.

- Za hitre tekače je najprimernejša tekoča ali srednje trdna prehrana, ker se še lažje prebavi. Vseeno pa naj se vsak posameznik sam odloči glede na svoje izkušnje in okus.

Bistveno je, da med treningom vedno preizkusite izdelke, ki jih boste zaužili med tekmovanjem.

In kako optimizirati okrevanje?

Faza okrevanja se začne takoj, ko prestopite ciljno črto. Naslednje 3 ure (obdobje anaboličnega okna) so primerne za:

- rehidracijo, s katero se nadomesti izguba vode in mineralov ter olajša izločanje odpadnih snovi,

- obnovo glikogenskih zalog v mišicah in jetrih, tako da zaužijete ogljikove hidrate,

- regeneracijo mikropoškodb, nastalih pri spustih med trail tekom, tako da zaužijete beljakovine.

Te potrebe lahko potešite tako, da popijete napitek Isostar Reload Drink, ki je sestavljen iz 70 % ogljikovih hidratov in 20 % beljakovin in tako omogoča optimalno okrevanje, ali pa se odločite za svoj izotonični športni napitek v kombinaciji z dvema ploščicama Isostar Reload za vnos beljakovin.