Menu

Moja košarica

Moja košarica

V košarici ni izdelkov
Skupaj 0
Dostava 0
Cena skupaj 0,00 €

Our webstore uses cookies to offer a better user experience and we recommend you to accept their use to fully enjoy your navigation.

Moja košarica

Moja košarica

V košarici ni izdelkov
Skupaj 0
Dostava 0
Cena skupaj 0,00 €
Koristi teka na smučeh Koristi teka na smučeh

Koristi teka na smučeh za trail tekače

Intervju s Xavierjem Thevenardom o teku na smučeh polovico leta.

- Na kakšen način vam tek na smučeh pomaga ohranjati vzdržljivost pozimi?

Tek na smučeh je dober način za povečanje volumna, saj ne obremenjuje sklepov, ne povzroča poškodb mišic in posledično je okrevanje hitrejše kot pri teku. Tek na smučeh mi omogoča, da brez prevelikega napora prihranim veliko časa pri pripravah na trail tekmovanja.

Mislim, da tek na smučeh veliko pripomore k trail teku. Kot prvo, s tehničnega vidika, so spusti pri teku na smučeh veliko hitrejši kot pri običajnem teku. Posledično se veliko manj bojimo »spustiti zavore« na strminah pri trail tekih. Podlaga se pri teku na smučeh nenehno spreminja, tako da je treba ves čas prilagajati svoj položaj tlom, da ne izgubiš ravnotežja in energije ter lahko drsiš karseda hitro. Seveda se v tej disciplini naučiš gledati naprej, da lahko najbolje predvidiš variacije tal. Pri trail teku ni nič drugače. Pozoren moraš biti na svoj korak, da lahko kar najbolje opraviš svojo nalogo.

- Kakšne so koristi tega športa v primerjavi s tekom?

No, kar zadeva sklepe, je pri teku na smučeh veliko manj gibanja v primerjavi s tekom in ni pritiskov tako kot pri trail teku. Tek na smučeh torej sprosti pritisk na sklepe, kar ni kar tako, saj je po šestih mesecih trail teka na leto pritisk na sklepe ogromen. Pozimi se s tekom na smučeh lahko regenerirate in sprostite sklepe brez prekinitve treningov. Tek na smučeh ne povzroča razgradnje mišic, tako kot se to zgodi pri običajnem teku, kar pomeni hitrejši čas okrevanja med treningi.

Aktivnost zgornjega dela telesa pri teku na smučeh je zelo koristna za tek. Pri teku na smučeh potrebujete močan trup in morate trdno stati na smučeh, da ne izgubljate energije. Posledično lahko po teku na smučeh šest mesecev na leto opustimo pogosto mučne treninge za splošno kondicijsko pripravljenost, ker smo bolj ali manj statični in v zaprtem prostoru.

Vaje za roke pri teku na smučeh so prav tako lahko koristne za ultra traile. Da sprostite svoje noge med trail tekom, morate pritiskati na palice: tek na smučeh je najboljši način učenja, kar zadeva učinkovito potiskanje po hribu navzgor. 

Vseeno pa se tekmovanja teka na smučeh močno razlikujejo od tekmovanj trail teka. Čas vadbe ni enak in tempo ter tekaške tehnike se prav tako razlikujejo. 76 km dolg tek na smučeh v najboljšem primeru traja 3 do 3 h 30 min, 76 km dolg tek pa traja 7 ur pri najboljših tekačih. Intenzivnost ni enaka. Za prevzem vodstva v tekmovanjih teka na smučeh morate biti vešči silovitih in ponavljajočih se pospeševanj, ki pogosto nastopijo po 30 min, 1 h ali 1 h 30 min teka na smučeh. Preostali čas pa smo na laktatnem pragu . Cilj teka na smučeh je vztrajati s pospeševanji karseda dolgo, saj če izgubiš 20 ali 30 sekund v vodilni skupini, je igre konec! Tek na smučeh je torej način učenja trdega dela, kar je res uporabno za trail teke!

- Kakšne so psihološke koristi tega prehoda?

Dejstvo, da se šest mesecev ukvarjaš s tekom na smučeh in šest mesecev s trail tekom, ti omogoča, da si vedno motiviran. Malo za šalo: obožujem jesen, ker naznanja prihod zime in bom lahko začel teči na smučeh. Pokrajina se bo spremenila in igrišča bodo drugačna kot poleti. Po drugi strani pa obožujem pomlad, ker naznanja konec zime, dnevi postajajo daljši, iz omare spet vzamemo športne copate, narava je čudovita, ptice pojejo in zunaj je toliko prijetnih vonjav, da je vsak dan drugačen. Mislim, da nas to spravi v dobro voljo, saj nam ni nikoli dolgčas. Verjamem, da se moramo ukvarjati s čim več različnimi športnimi dejavnostmi. Plezanje, spusti s kajakom, kolesarjenje, gorsko kolesarjenje, telemark smučanje, turno smučanje ali trail tek. Vsak šport ima svoje posebne tehnike, kar lahko posamezniku pomaga, da napreduje in se nikoli ne naveliča. 

- Kakšna je vaša prehranska strategija za ta šport?

Kar zadeva prehrano, uporabljam enake protokole kot pri trail teku. Veliko gelov med tekmo: približno vsake pol ure. Pogosto zaužijem energijski »shot« proti koncu proge, da končam karseda dobro in ohranim bistro glavo. V torbi imam ob prihodu vedno napitek za okrevanje, ker mi je okrevanje prav tako pomembno kot trening.