Menu

Moja košarica

Moja košarica

V košarici ni izdelkov
Skupaj 0
Dostava 0
Cena skupaj 0,00 €

Our webstore uses cookies to offer a better user experience and we recommend you to accept their use to fully enjoy your navigation.

Moja košarica

Moja košarica

V košarici ni izdelkov
Skupaj 0
Dostava 0
Cena skupaj 0,00 €
Lipidi: vir energije Lipidi: vir energije

Lipidi: vir energije za športnike

Ogljikovi hidrati so glavno gorivo za mišice, vendar tudi lipidov (maščob) ne gre prezreti. Ob rednem treningu pridobi vloga lipidov svoj največji pomen, saj pomagajo vzdrževati glikogenske zaloge dlje časa in tako podaljšajo telesno vadbo.

Funkcije lipidov

Lipidi imajo veliko ključnih funkcij:

- Konstrukcija: sestavljajo celične membrane in varujejo organe pred pretresi.

- Energija: med zmerno vadbo, ki traja več kot 30 minut, predstavljajo lipidi glavni vir energije.

- Termoregulacija: telesno temperaturo ohranjajo pri 37 °C ne glede na zunanjo temperaturo.

- Prenos: omogočajo sintezo in prenos hormonske komunikacije.

Različni viri lipidov v prehrani

Poznamo več vrst lipidov:

- Nasičene maščobne kisline (angl. SFA): njihov vnos mora biti omejen.

Najdemo jih v maslu, siru, smetani, jajčnem rumenjaku, mesnih narezkih, mastnem mesu, palmovem olju in olju iz kopre, pecivu, hidrogeniranih maščobah itd.

- Enkrat nenasičene maščobne kisline (angl. MUFA).

Najdemo jih v avokadu in olivah, določenih oljnicah (arašidi, pistacije itd.), oljčnem in repičnem olju in gosji maščobi.

- Večkrat nenasičene maščobne kisline (angl. PUFA), vključno z »esencialnimi« maščobnimi kislinami: linolna kislina (omega 6) in alfa-linolenska kislina (omega 3). Njihova vloga je zaščita pred raznimi boleznimi, a telo jih ne more samo sintetizirati (proizvesti), zato jih je treba zaužiti s hrano.

Najdemo jih v mastnih ribah (losos, sardine, skuša itd.), olju pšeničnih kalčkov, orehih, lanenem semenu, repičnem in sončničnem olju ter v večini oljnic (oreščki, mandlji, laneno in sončnično seme itd.).

- Transmaščobne kisline: izogibajte se jim!

Vsebujejo večkrat nenasičene maščobe, ki so industrijsko predelane za proizvodne procese: daljše trajanje, sprememba teksture (tekoče v trdno). Takšna predelava spremeni njihove lastnosti (nasičenost maščobnih kislin). Najdemo jih v večini industrijskih proizvodov, kot so čips, pripravljeni obroki, pecivo, prigrizki …

Potrebe športnikov v številkah

Celo pri vabi v višinah ali pri nizkih temperaturah ni smiselno močno povečati vnosa maščob, saj imamo vedno dovolj zalog.

Pri športnikih morajo lipidi predstavljati 25 do 30 % skupnega vnosa energije, vključno s:

25 % nasičenimi maščobnimi kislinami

60 % enkrat nenasičenimi maščobnimi kislinami

15 % večkrat nenasičenimi maščobnimi kislinami, od česar 1 % predstavljajo omega 3 in 4 % omega 6 maščobne kisline.

V praksi

Primer prehrane športnika v obdobju treningov:

Zajtrk:

1 sladek vroč napitek

1 sadež

1 mlečni izdelek

2–3 rezine kruha

10 g masla

Kosilo:

surova zelenjava + preliv vinaigrette (10 g olja - oljčnega in/ali repičnega ali 1 žlica – kis)

meso/riba/jajce

škrobna hrana

10 g olja

30 g sira (1 porcija – topljenega sira)

sadje

kruh

Malica:

1 mlečni izdelek

1 sadež

žitarice

1 pest oljnic (oreščki, mandlji, arašidi, sončnična semena itd.)

Večerja:

surova zelenjava + preliv vinaigrette (10 g olja – oljčnega in/ali repičnega – ali 1 žlica – kis)

meso/riba/jajce

škrobna hrana

10 g olja

1 jogurt

1 sadež

kruh