Menu

Moja košarica

Moja košarica

V košarici ni izdelkov
Skupaj 0
Dostava 0
Cena skupaj 0,00 €

Our webstore uses cookies to offer a better user experience and we recommend you to accept their use to fully enjoy your navigation.

Moja košarica

Moja košarica

V košarici ni izdelkov
Skupaj 0
Dostava 0
Cena skupaj 0,00 €
Presnova energije Presnova energije

Presnova energije in vadba

Mišice se krčijo z vsakim gibom in naporom, za kar pa je potrebna energija: ATP. Od kod sploh prihaja?

Kaj je ATP?

ATP ali adenozin trifosfat je oblika, v kateri se shranjuje energija. Človeško telo je vsebuje le 85 g. Te nizke zaloge ne omogočajo daljše vadbe in se izčrpajo v nekaj sekundah, zato jih je treba nenehno polniti.

Od kod prihaja ta energija?

Prihaja lahko iz vira takojšnje energije, ki se skladišči v mišicah: fosfokreatin. Omogoča obnovo ATP-ja med kratkimi in intenzivnimi vadbami. Kadar vadba traja dlje, ATP nastane v Krebsovem ciklu, tj. nastane v celičnih mitohondrijih iz kisika in:

- glikogena, ki je oblika skladiščenja glukoze v mišicah in jetrih,

- trigliceridov, oblike skladiščenja lipidov v mišicah in maščobnem tkivu.

Energijski sistemi

- Anaerobni alaktatni

Uporabi se med kratkotrajno in intenzivno vadbo (šprint, dvigovanje uteži, skoki, meti) brez kisika. Ta proces uporabi lokalne zaloge fosfokreatina, ki se izrabijo v 10 sekundah.

- Anaerobni laktatni

Tako kot alaktatni sistem se tudi ta uporabi za kratke (nekaj minut) in visoko intenzivne vadbe. Ta proces ne potrebuje kisika za razgradnjo glukoze, a proizvaja mlečno kislino, kar je omejevalni dejavnik tega sistema, saj več ko se je nabere, slabša je naša telesna učinkovitost.

- Aerobni

Ta presnovni način se uporabi pri daljših ali vzdržljivostnih vadbah. Mišično krčenje se vzdržuje, ker se ATP nenehno obnavlja. Ta proces potrebuje kisik in lahko razgradi ogljikove hidrate ali maščobe, odvisno od trajanja vadbe in prehrane, ki jo športnik uživa.

Pri vadbi za moč, ki traja manj kot 30 minut, se uporabljajo predvsem ogljikovi hidrati.

Pri vzdržljivostni vadbi, daljši od 30 minut, se bodo uporabili lipidi, zaradi česar se bodo ohranile naravno nizke zaloge glikogena.

Za kaj se uporabi energija?

20 do 25 % energije omogoča krčenje mišic; to sestavlja mehanska energija. Preostalih 75 do 80 % energije pa se odda kot toplota in je mišice ne prejmejo. Zaradi te nizke učinkovitosti je bistveno, da si napolnimo zaloge.