Hydrate & Perform Granulat Limona
Prašek za pripravo vrhunskega izotoničnega napitka z okusom limone.
Minerali, v znatnih ali minimalnih ali pa celo neznatnih količinah, so bistvenega pomena za ustrezno delovanje telesa. Pa si oglejmo tri minerale.
Športniki, ki so najbolj izpostavljeni tveganju pomanjkanja mineralov, so:
- tisti, ki so na restriktivni dieti (<1500 kcal/dan) in imajo intenzivne treninge: plesalci, gimnastičarji, športni jahači,
- tisti, ki želijo ostati vitki,
- tisti, ki so izpostavljeni kategorijam glede na težo: borilni športi (boks, grško-rimska rokoborba, judo itd.)
- prenaša kisik
- sodeluje v presnovi energije (podpira delovanje več kot 300 encimov),
- živčno-mišično delovanje,
- prenos živčnih impulzov.
Intenzivni treningi lahko znižajo ravni magnezija v krvi. Pomanjkanje magnezija v krvi (hipomagneziemija) spremljata izjemna fizična in psihična izčrpanost, po možnosti tudi z mišičnimi krči (mišice iztegovalke) in ščemenjem.
Hipomagneziemijo (padec magnezija v krvi) poslabšajo:
- stres,
- vroče okolje,
- hiperventilacija.
- nezadosten vnos magnezija (napake v prehrani, vključno z živili, ki so revna s hranili),
- čezmerno uživanje enostavnih sladkorjev,
- čezmeren vnos beljakovin.
Živila z najvišjo vsebnostjo magnezija so rastlinskega izvora: zelenjava in sadje (sveža, suha ali oljnice), polnozrnata žita, kakav. Najdemo ga tudi v nekaterih vrstah vode.
- tvori rdeče krvne celice,
- prenaša kisik.
- anemija (splošna utrujenost),
- astenija,
- povečana proizvodnja mlečne kisline.
Kronično pomanjkanje je zaznano praktično med vsemi športnicami, vzdržljivostnimi športniki in športniki, ki se ukvarjajo z vsemi vrstami kontaktnih športov (fizični pretresi).
- nezadosten vnos: odpor do določene hrane, ramadan itd.
- nizek dnevni vnos energije,
- zmanjšana absorpcija v črevesju (v primeru vzdržljivostnih športov),
- povečanje izgub železa (želodčno-črevesne krvavitve, znojenje, uriniranje) zaradi:
- uporabe neustreznih podplatov ali športnih copat,
- vadbe na prazen želodec,
- jemanja steroidnih ali nesteroidnih protivnetnih zdravil, aspirina.
Jetra, krvavice, meso, morska hrana, perutnina, ribe.
- uravnavanje delovanja celičnih membran,
- mišično krčenje,
- vzdržljivost živčno-mišičnega sistema,
- gradnja in vzdrževanje kosti in zob,
- strjevanje krvi,
- koencim v številnih biokemijskih reakcijah.
- manjša kostna gostota, osteoporoza,
- tetanični krči,
- utrujenost, nespečnost,
- zlomi.
- amenoreje (zazna se izguba kostne mase 8 do 20 %),
- nezadostnega vnosa energije in beljakovin,
- pomanjkanja vitamina D,
- hormonskega neravnovesja,
- nezadostnega vnosa kalcija (npr. v primeru alergije na laktozo),
- motenj absorpcije ali zadrževanja kalcija,
- prevelike izgube kalcija z uriniranjem.
Določeni elementi ali dejavniki prehranjevanja ovirajo absorpcijo kalcija (fitinska in oksalna kislina, preveč kave in alkohola, tobak), drugi pa jo pospešujejo (citrati, laktoza, fosfor, vitamin D, beljakovine).
- dve tretjini vnosa kalcija si zagotovimo z mlekom in mlečnimi izdelki!
Preostalo tretjino pa predstavljajo:
- zelena zelenjava: vodna kreša, špinača, zelje, zelena
- suho sadje in oljnice: mandlji, fige
- aromatična zelišča: peteršilj
- nekatere vrste mineralne vode
Prašek za pripravo vrhunskega izotoničnega napitka z okusom limone.