Menu

Moja košarica

Moja košarica

V košarici ni izdelkov
Skupaj 0
Dostava 0
Cena skupaj 0,00 €

Our webstore uses cookies to offer a better user experience and we recommend you to accept their use to fully enjoy your navigation.

Moja košarica

Moja košarica

V košarici ni izdelkov
Skupaj 0
Dostava 0
Cena skupaj 0,00 €
Vrnitev v telesno aktivnost: Vrnitev v telesno aktivnost:

Vrnitev v telesno aktivnost: izognite se prepadu!

Vrnitev v športno aktivnost ni vedno enostavna. Če si vzamete čas in preverite, ali imate izpolnjene vse pogoje, boste lažje spet prišli v formo na optimalen način.

Zdrav življenjski slog

Ni se vedno enostavno vrniti v zdrav življenjski slog po letnem premoru. Daljši ko je premor, težje bo. Na spodnjem seznamu preverite, ali je vaš življenjski stil še vedno združljiv z intenzivno in redno telesno vadbo:

- Ali se zjutraj pogosto zbudite utrujeni?

- Ali vas pesti kronična utrujenost in je vaša učinkovitost slabša, kot je bila pred tem?

- Ste pred kratkim pridobili telesno težo?

- Ali preskakujete obroke?

- Ali pijete več alkohola?

- Ali zaužijete manj kot 2 litra vode in energijskih napitkov dnevno?

Če ste na katero koli izmed teh vprašanj odgovorili pritrdilno, boste morda morali spremeniti svoje prehranjevalne in spalne navade in jih prilagoditi zahtevam športnega življenja. Raznolika in uravnotežena prehrana s 3 do 4 obroki na dan je ključna, da telesu priskrbite energijo in hranila, ki jih potrebuje za ustrezno delovanje. Poleg tega je kakovosten spanec predpogoj za optimalno okrevanje.

Postopno okrevanje

Ne glede na vašo trenutno pripravljenost je obdobje okrevanja potrebno. Okrevanje mora biti postopno. Količino treningov v prvih nekaj tednih povečujte postopoma in previdno. Za optimalno okrevanje vam ni treba trenirati vsak dan. Pomembno je le, da je redno.

Uspešno okrevanje po vadbi vam bo omogočilo, da pozneje lažje oddelate bolj zahtevne treninge. Dnevi počitka v tednu ostajajo bistveni element za športnike. Ne zanemarite jih, saj omogočajo boljše okrevanje in vam izboljšujejo telesno pripravljenost.

Realni cilji 

Po obdobju pripravljenosti ste zdaj nared za vaše športne cilje, ki morajo biti realni in v skladu z vašo pripravljenostjo in sposobnostmi. Ne postavite si previsokih meril že na samem začetku!
 
Če vaš cilj ni tekmovanje, še naprej trenirajte 3- do 4-krat tedensko. Ta pogostost je idealna za vzdrževanje ali celo izboljšanje vaše telesne pripravljenosti.

Če pa je tekmovanje eden izmed vaših ciljev, je ne glede na vrsto športa priporočljivo, da sledite ustreznemu načrtu treningov. Ko izberete program, mu glede na svojo pripravljenost strogo sledite od začetka do konca in ne improvizirajte. Ta pristop je močno priporočljiv za doseg najboljših rezultatov.