Menu

Moja košarica

Moja košarica

V košarici ni izdelkov
Skupaj 0
Dostava 0
Cena skupaj 0,00 €

Our webstore uses cookies to offer a better user experience and we recommend you to accept their use to fully enjoy your navigation.

Moja košarica

Moja košarica

V košarici ni izdelkov
Skupaj 0
Dostava 0
Cena skupaj 0,00 €
Brez Brez

Brez dopinga

Doping je opredeljen kot ena ali več kršitev protidopinških pravil, ki so določena v Svetovnem protidopinškem kodeksu, izdanem marca 2003.

Boj proti dopingu = varovanje vašega zdravja

V Svetovnem protidopinškem kodeksu so navedene snovi, ki so lahko nevarne za športnike, ter dejanja, ki predstavljajo ali vodijo v dopinško vedenje športnikov ali članov njihove ekipe.

Zloraba drog, zdravil ali podobnih snovi s seboj prinaša tudi nevarnosti za športnike:

- Določene droge (kokain, ekstazi, heroin itd.) pri uporabnikih povzročajo izjemno fizično in/ali psihološko odvisnost.

- Zloraba in/ali napačna uporaba nekaterih zdravil (EPO, rastni hormon, inzulin itd.) povzroča negativne stranske učinke za telo.

Te snovi povzročajo odvisnost in lahko vodijo v velike motnje v telesu, npr. srčno-žilne težave, hormonsko neravnovesje itd.

Primeri zdravil, ki so predmet zlorab

- Poživila: predstavljajo nevarnosti, ki jih imajo vse učinkovine na duševno stanje (nemir, agresivnost, srčno-žilne težave itd.).

- Androgeni in drugi anabolični steroidi: povzročajo razvoj moških karakteristik pri ženskah (virilizacija) in lahko povzročijo težave z libidom, agresivnost, pretrganje vezi itd.

- Peptidi in podobni hormoni: njihova uporaba povzroča notranje fiziološko neravnovesje s kratkoročnimi in dolgoročnimi škodljivimi posledicami.

- Diuretiki: povzročajo dehidracijo.

Ohranjajte etični pristop

Boj proti dopingu pomeni tudi ohranjanje določene etike v športu. Šport izraža etične, kulturne in družbene vrednote. Je orodje za izobrazbo, socializacijo in integracijo.

Vendar pa gospodarski interesi, povezani z veliko medijsko odmevnostjo, nenehno posegajo v športne dogodke in športnike postavljajo pod velik pritisk, ne glede na to, ali so na visoki ravni ali pa še na poti tja.