Ta pojav se razlikuje glede na razdaljo teka, zunanjo temperaturo in način prehranjevanja ter okus športnika.
Kateri so vpleteni mehanizmi?
Pri dolgih razdaljah teka, tj. >70 km, športnik neizogibno razvije odpor do sladkorja. Nič več ne deluje. Zdaj je to le še pravi spust v pekel, zaradi česar športnik v ekstremnih razmerah celo predčasno odstopi od tekmovanja.
Vključenih je več dejavnikov:
- napredovala dehidracija,
- padec ravni krvnega sladkorja,
- sprememba v frakcioniranju senzoričnih receptorjev.
Dober način za odpravo te težave je, da med vadbo uživate raznovrstno prehrano.
Naučite se raznolikosti
- Preprečite dehidracijo. Ne pijte šele, ko postanete žejni: takrat je že prepozno … zadostuje 2–3 požirke (20 cl) vsakih 10–15 minut. Izmenično pijte izotonični napitek in vodo.
- S pitjem napitkov in vnosom ogljikovih hidratov s športnimi izdelki karseda upočasnite izpraznitev rezerv goriva.
- Pri tekmovanjih na dolge proge je zelo pomemben vnos ogljikovih hidratov in zasičenost torej nastopi pogosto. Izmenjujte okuse in teksture: sladko, slano, tekoče, pol tekoče, trdno …
Primeri hrane: kokošja juha z rezanci, piškoti, kocke sira grojer, suho sadje, sadni žele, suhi mandlji in celo krožnik testenin.
Vsak človek pa se odloči glede na svoje izkušnje z dolgimi progami in glede na kakovost delovanja svojega želodca ter svoj okus!
Izdelke vedno preizkusite pred tekmovanjem, da preprečite morebitne prebavne motnje.