Menu

Moja košarica

Moja košarica

V košarici ni izdelkov
Skupaj 0
Dostava 0
Cena skupaj 0,00 €

Our webstore uses cookies to offer a better user experience and we recommend you to accept their use to fully enjoy your navigation.

Moja košarica

Moja košarica

V košarici ni izdelkov
Skupaj 0
Dostava 0
Cena skupaj 0,00 €
Točka zasičenosti Točka zasičenosti

Točka zasičenosti s sladkorjem

Ta pojav se razlikuje glede na razdaljo teka, zunanjo temperaturo in način prehranjevanja ter okus športnika.

Kateri so vpleteni mehanizmi?

Pri dolgih razdaljah teka, tj. >70 km, športnik neizogibno razvije odpor do sladkorja. Nič več ne deluje. Zdaj je to le še pravi spust v pekel, zaradi česar športnik v ekstremnih razmerah celo predčasno odstopi od tekmovanja.

Vključenih je več dejavnikov:

- napredovala dehidracija,

- padec ravni krvnega sladkorja,

- sprememba v frakcioniranju senzoričnih receptorjev.

Dober način za odpravo te težave je, da med vadbo uživate raznovrstno prehrano.

Naučite se raznolikosti

- Preprečite dehidracijo. Ne pijte šele, ko postanete žejni: takrat je že prepozno … zadostuje 2–3 požirke (20 cl) vsakih 10–15 minut. Izmenično pijte izotonični napitek in vodo.

- S pitjem napitkov in vnosom ogljikovih hidratov s športnimi izdelki karseda upočasnite izpraznitev rezerv goriva.

- Pri tekmovanjih na dolge proge je zelo pomemben vnos ogljikovih hidratov in zasičenost torej nastopi pogosto. Izmenjujte okuse in teksture: sladko, slano, tekoče, pol tekoče, trdno …

Primeri hrane: kokošja juha z rezanci, piškoti, kocke sira grojer, suho sadje, sadni žele, suhi mandlji in celo krožnik testenin.

Vsak človek pa se odloči glede na svoje izkušnje z dolgimi progami in glede na kakovost delovanja svojega želodca ter svoj okus!

Izdelke vedno preizkusite pred tekmovanjem, da preprečite morebitne prebavne motnje.