Menu

Moja košarica

Moja košarica

V košarici ni izdelkov
Skupaj 0
Dostava 0
Cena skupaj 0,00 €

Our webstore uses cookies to offer a better user experience and we recommend you to accept their use to fully enjoy your navigation.

Moja košarica

Moja košarica

V košarici ni izdelkov
Skupaj 0
Dostava 0
Cena skupaj 0,00 €
Vzroki Vzroki

Vzroki dehidracije

Telesna vadba pospeši proizvodnjo toplote, ki poviša telesno temperaturo in sproži samodejni pojav regulacije: znojenje. V izogib »pregrevanju« upoštevajte nasvet Isostarjevega strokovnjaka za prehrano.

Vsaka vadba zahteva ustrezno hidracijo

Znoj je edini način za ohlajanje telesa. Ker lahko posameznik izgubi do 3 l vode, je nujno, da jo nadomesti z ustrezno hidracijo. Če ne pijete redno, lahko povzročite hipertermijo ali »vročinski udar«.

Hipertermična past

Kombinacija več dejavnikov povečuje dehidracijo in pospešujejo razvoj hipertermije.

Intenzivnost vadbe

Intenzivnejša ko je vadba, bolj se potite. Nasprotno od tega, kar bi morda mislili, je dehidracija bolj sorazmerna z intenzivnostjo vadbe kot z njenim trajanjem. Torej, ne pozabite piti, čeprav vadba ne traja dolgo.

Vrsta vadbe

Previdno z vadbami v zaprtih prostorih. Vadba na domačih napravah, treningi z utežmi ali v notranjem bazenu otežujejo izhlapevanje in tako pospešujejo višanje telesne temperature.

Začetna raven hidracije

Pred startom pijte, tudi če niste žejni, da ne boste dehidrirani že na samem začetku.

Vremenske razmere

Suša, vročinski valovi in zelo suhi mrzli dnevi povečujejo izgubo vode. Na primer, pri 18 °C maratonec izgublja 1,5 l na uro. Pri 28 °C pa izgublja 2 litra na uro! Bolj ko je zrak vlažen (nevihtno vreme, visoka vlaga), bolj se potite, a iz vas izhlapi manj vode (znoja), zato se manj učinkovito hladite. To je začaran krog, ki vodi v izjemno dehidracijo in »vročinski udar«.

Višina

Višje ko ste, bolj suh je zrak in večja je dehidracija. Veter povečuje izhlapevanje znoja.

Vpliv sončnega sevanja

Neposredno ali posredno, treba ga je upoštevati. Svetel pločnik ali svetel klif ob cesti odbijata svetlobo in povečujeta vročino.

Oblačila

Temna oblačila absorbirajo toplotno sevanje, medtem ko ga bela ali svetla odbijajo. Perforirane majice s kratkimi rokavi zagotavljajo dobro prezračevanje!