Menu

Moja košarica

Moja košarica

V košarici ni izdelkov
Skupaj 0
Dostava 0
Cena skupaj 0,00 €

Our webstore uses cookies to offer a better user experience and we recommend you to accept their use to fully enjoy your navigation.

Moja košarica

Moja košarica

V košarici ni izdelkov
Skupaj 0
Dostava 0
Cena skupaj 0,00 €
Kisik in VO2 Kisik in VO2

Kisik in VO2 max

Kisik seveda potrebujemo za preživetje, še večje potrebe po kisiku pa imamo, če se ukvarjamo s športom. Kisik prejmemo edino z dihanjem. Zakaj sta kisik in VO2 max tako pomembna?

Zakaj kisik?

V celicah se nahajajo mitohondriji, ki iz glukoze proizvajajo energijo v obliki ATP. Za ta proces pa je potreben kisik, ki ga rdeče krvne celice iz pljuč prenesejo v vse celice v telesu. Med telesno vadbo potrebujemo več energije in torej tudi več kisika. Dihanje in srčni utrip se povišata, da mitohondriji lahko prejmejo več kisika.

Kaj je VO2 max?

Med telesno vadbo se poraba kisika povečuje do najvišje vrednosti: VO2 max. To je največji volumen kisika, ki ga telo lahko porabi na minuto med intenzivno vadbo. Njegove vrednosti se razlikujejo med posamezniki glede na spol, starost in stopnjo telesne pripravljenosti. Tudi če se intenzivnost vadbe povečuje, volumen porabljenega kisika ne more preseči vrednosti VO2 max.

VO2 max: pokazatelj vzdržljivosti

VO2 max se uporabi za oceno telesne pripravljenosti in napredka športnikov. Višji ko je, bolj je športnik vzdržljiv, saj je proizvodnja energije večja. VO2 max je povezan z MAP oz. največjo aerobno močjo. Pri športnikih vzdržljivost pomeni zmožnost vzdrževanja napora blizu MAP kar se da dolgo.

A previdno, VO2 max ni celotna zgodba: dva športnika z enakim VO2 max nista nujno na enaki ravni. Treba je vedeti, da kisika ne uporabljajo le mišice, temveč tudi drugi organi: srce, možgani.

Kako lahko izboljšate svoj VO2 max?

Vzdržljivostni trening (nizko intenziven, a dolg) povzroči povečanje števila mitohondrijev v mišičnih vlaknih in števila kapilar okoli teh vlaken.Ta vrsta treninga tudi povzroči povečanje sistoličnega volumna izliva, ki je volumen krvi, ki se izlije ob vsaki srčni kontrakciji.

Te spremembe omogočajo povečanje količine kisika, ki doseže mišice, in boljšo uporabo tega kisika v mišicah.

VO2 max se torej poveča.