Menu

Moja košarica

Moja košarica

V košarici ni izdelkov
Skupaj 0
Dostava 0
Cena skupaj 0,00 €

Our webstore uses cookies to offer a better user experience and we recommend you to accept their use to fully enjoy your navigation.

Moja košarica

Moja košarica

V košarici ni izdelkov
Skupaj 0
Dostava 0
Cena skupaj 0,00 €
Prehranske potrebe Prehranske potrebe

Prehranske potrebe plavalcev

Plavanje je najbolj celovita vadba, saj ne le krepi mišice in izboljšuje gibljivost sklepov, temveč ima tudi to prednost, da ne predstavlja skoraj nikakršne nevarnosti za poškodbe.

Energijske potrebe

Med treningom plavanja lahko poraba energije niha. Odvisna je od preplavane dolžine, plavalne tehnike in njene učinkovitosti, intenzivnosti vadbe, temperature vode ali teže plavalca.

Pri zmerni hitrosti (okoli 2 km/h) poraba energije ustreza približno 400 kcal/h.

Pri bolj intenzivnem treningu (okoli 3 km/h) plavalec porabi med 600 in 700 kcal/h, kar pomeni, da se dnevne potrebe plavalcev, ki trenirajo 4 ure na dan, gibljejo okoli 5000 kcal.

Priporočljivo je, da je prehrana sestavljena iz 60 % ogljikovih hidratov, 15 % beljakovin in 25 % maščob.

- Vnos lipidov lahko povečate pri daljših treningih nizke intenzivnosti in plavanju v naravnem okolju (temperatura vode <24 °C).

- Plavalci, ki plavajo na kratke razdalje (50 m, 100 m) in za to potrebujejo več mišične moči, lahko vnos beljakovin povečajo s 15 na 20–25 %.

Potrebe po tekočini

Izguba vode

Občutek, da se med plavanjem ne potite, ne sme zasenčiti dejstva, da plavalci na visoki ravni izgubljajo približno 120–140 ml vode na kilometer.

V vodi se tudi med intenzivno vadbo telesna temperatura le rahlo poviša, zato plavalci pogosto ne občutijo potrebe po zadostnem pitju.

Vendar ima že rahla dehidracija ogromne posledice: manj učinkovito okrevanje, večja nevarnost poškodb, zmanjšana mišična zmogljivost in posledično slabša splošna učinkovitost.

Žeja ni dober pokazatelj, saj nastopi pozno, ko se dehidracija že začne, zato morate misliti vnaprej in piti, preden postanete žejni.

In kaj naj pijete?

Med treningi, ki so krajši od 1 ure, lahko zadostuje voda. Za daljše treninge pa je priporočljivo popiti športni napitek, ki bo pomagal ohraniti rezerve v mišicah in raven krvnega sladkorja na zadovoljivi ravni.