Menu

Moja košarica

Moja košarica

V košarici ni izdelkov
Skupaj 0
Dostava 0
Cena skupaj 0,00 €

Our webstore uses cookies to offer a better user experience and we recommend you to accept their use to fully enjoy your navigation.

Moja košarica

Moja košarica

V košarici ni izdelkov
Skupaj 0
Dostava 0
Cena skupaj 0,00 €
Newyorški maraton: Newyorški maraton:

Newyorški maraton: kako premagati jet lag

Ob misli na New York se nam v misli prikrade potovanje z letalom in jet lag. Na slednjega je odporna le peščica ljudi. S pomočjo naših nasvetov boste zmanjšali težave in zares uživali v tem pravljičnem maratonu.

Simptomi jet laga

Med Parizom in New Yorkom je pet različnih časovnih območij in šest ur časovne razlike. Nad mejo treh časovnih območij naša notranja ura ni več sinhronizirana in telo nam to pokaže v obliki nespečnosti, prebavnih motenj, s šibko mentalno in telesno učinkovitostjo itd.

In kako ustrezno obvladovati učinke jet laga, da bi se izkazali na maratonu?

Pred odhodom

- Na potovanje se odpravite dobro spočiti

- Da boste v dobri formi takoj po prihodu, se poskusite prilagajati na nov ritem že nekaj dni pred letom, tako da boste takoj po prihodu lahko šli v posteljo ob lokalnem času. V treh dneh pred odhodom svoj spanec vsak večer preložite za eno uro.

- Za omejitev jet laga izberite dnevni let namesto jutranjega.

Med letom

Ure na letalu čim bolj izkoristite za počitek in spanec, saj boste ob prihodu imeli samo eno prioriteto … vse videti!

- Ne bodite pri miru. Vstajajte vsaki 2 do 3 ure in se sprehodite po letalu.

- Ko sedite, pogosto menjajte položaj, premikajte različne dele telesa, da ohranite dober krvni obtok, in redno razgibavajte noge.

- Nosite ohlapna oblačila, udobne čevlje in kompresijske nogavice.

- Pijte veliko tekočine, saj je klima na letalu bolj suha in ni tako bogata s kisikom: v 8 urah letenja morate popiti 2 litra vode. Pijte vodo in ne poživljajočih napitkov (kave, čaja) in zlasti ne alkohola, ki lahko simptome jet laga še poslabša.

- Jejte lahko hrano.

Prihod v Veliko jabolko

Če ostanete le 2 ali 3 dni, ne spreminjajte svoje notranje ure in se pri obrokih, dejavnostih in spanju ravnajte karseda podobno svojemu običajnemu urniku.

Seveda je časovna razlika utrujajoča, naj bo zaradi spremembe prehranjevalnih navad, zelo kratke noči, treh ur čakanja na let, kilometrov na nogah v prejšnjih dneh, ko ste si ogledovali mesto, 6 km dolgega prijateljskega teka dan prej ali veselih večerov s prijatelji …

Newyorški maraton je resnično dvorezni meč:

- preživite nekaj dni in tečete v prijateljskem ozračju,
 
- obiščete mesto iz sanj.

S to izjemo, da je to vse v popolnem nasprotju s ciljem maratona! Dolgi sprehodi med raziskovanjem mesta, zastoji … Vse, česar ne bi smeli početi pred maratonom!

A biti v New Yorku, ne da bi si ga ogledali … to pač ne gre. Zato morate poiskati dober kompromis, da na start prispete čim bolj spočiti, zlasti ker morate v nedeljo vstati zelo zgodaj.

Rešitev, da ostanete v formi: Isostar Energy Shot! Kofein, gvarana, ginseng, vitamin C v povezavi z ustreznim vnosom ogljikovih hidratov … Ta poživljajoči odmerek je ključni zaveznik v boju proti učinku jet laga.

Če je to vaš prvi obisk New Yorka: ne stremite k optimalnemu rezultatu, saj boste lahko razočarani. Ko prestopite ciljno črto, lahko s ponosom rečete: »Uspelo mi je!«