Menu

Moja košarica

Moja košarica

V košarici ni izdelkov
Skupaj 0
Dostava 0
Cena skupaj 0,00 €

Our webstore uses cookies to offer a better user experience and we recommend you to accept their use to fully enjoy your navigation.

Moja košarica

Moja košarica

V košarici ni izdelkov
Skupaj 0
Dostava 0
Cena skupaj 0,00 €
Hidracija in Hidracija in

Hidracija in plavalci

Plavanje in hidracija ne gresta z roko v roki. Plavalci so pogosto manj občutljivi na občutek žeje kot drugi športniki, zato pri njih obstaja večja možnost dehidracije.

Zakaj je hidracija tako pomembna?

Telesno vadbo vedno spremlja dehidracija kot posledica izgube vode in soli in še bolj, če se vadba izvaja v vročem, vlažnem ali zaprtem okolju, kot so bazeni.

V vodi omogočata prehod toplote v zunanje okolje dva mehanizma:

- kondukcija: gre za prenos toplote iz vročega okolja kot rezultat neposrednega stika s hladnejšim. Pri plavanju je to najpomembnejši mehanizem, ki povzroči, da se toplota sprošča 25-krat hitreje kot zrak.

- znojenje: gre za izhlapevanje znoja, ki povzroči, da se toplota razprši, a to je v vodi nemogoče, zato je ta mehanizem v vodnem okolju skoraj neuporaben.

Učinki neustrezne hidracije

Neustrezen vnos tekočine med treningi in tekmovanji je pogosta napaka plavalcev. Ker se med plavanjem navidezno ne potijo, to prikrije dejansko izgubo vode.

Izguba vode lahko vodi v dehidracijo, kar povzroči padec športne zmogljivosti. Ocenjuje se, da že dehidracija v višini samo 2 % telesne teže povzroči do 20-odstotni padec mišične zmogljivosti.

Dehidracija, čeprav blaga in še posebej, če se ponovi, ima pomembne posledice na ohranjanje zmogljivosti (manj učinkovito okrevanje, slabša mišična zmogljivost), vendar je povezana tudi s povečanim tveganjem za nastanek poškodb: poškodbe mišic, bolečine v kitah in vezeh, zvini, pretegi itd.

Bister urin je dober znak trenutne ustrezne hidracije in izločanja odpadnih snovi po vadbi.

Pijte … in še enkrat – pijte.

Pomembno je, da ne pijete velikih količin vode, temveč da pijete redno in nikoli ne čakate, da postanete žejni. Ko občutite žejo, ste že dehidrirani in takrat postane rehidracija težja.

- Med vadbo: pijte vodo vsakih 15 minut.

- Med tekmovanji ter dolgim (>1 h) in/ali intenzivnim treningom so športni napitki bolj ustrezni.

Na primer, med 4,5 km in 1 h 30 min dolgim treningom lahko popijete 2x150 ml.

Najbolj praktično je, da pijete med treningi in imate svojo pijačo na dosegu rok ob robu bazena.

- V primeru tekmovanja svetujemo, da pred tekmovanjem vsako uro (ali pol ure v primeru večje vročine) popijete 1 kozarec športnega napitka. Napitek pred tekmovanjem je namenjen nemirnim in napetim plavalcem ter tistim, ki so morda nagnjeni k hipoglikemiji.

- Takoj po vadbi popijte vsaj 200 ml športnega napitka.