Menu

Moja košarica

Moja košarica

V košarici ni izdelkov
Skupaj 0
Dostava 0
Cena skupaj 0,00 €

Our webstore uses cookies to offer a better user experience and we recommend you to accept their use to fully enjoy your navigation.

Moja košarica

Moja košarica

V košarici ni izdelkov
Skupaj 0
Dostava 0
Cena skupaj 0,00 €
Kako prirediti uspešno testeninsko Kako prirediti uspešno testeninsko

Kako prirediti uspešno testeninsko ali riževo zabavo?

Prehrana ima ključno vlogo v času športnih priprav. Testeninska zabava, ki jo vse bolj izpodriva riževa zabava, je zadnja faza za optimizacijo glikogenskih zalog.

Na to vam odgovarja Isostar.

Obvezno: testeninska ali riževa zabava!

Ključ do športnega uspeha je, da dogodek začnete z največjo količino glikogenskih zalog (glikogen je oblika, v kateri se ogljikovi hidrati shranjujejo v mišicah in jetrih).

Da lahko to dosežete, morate zadnje tri dni pred tekmovanjem uživati hrano, bogato z ogljikovimi hidrati. Dan pred dogodkom, to je predzadnji obrok pred startom, je glavni za optimizacijo glikogenskih zalog v mišicah. Pozneje bo prepozno, saj je potrebnih 12 ur, da se ogljikovi hidrati spremenijo v glikogen.

Ne pozabite, da so za shranjevanje 1 g glikogena potrebni 3 g vode, zato si je bistveno zapomniti, da je treba med tem obrokom veliko piti.

Katere ogljikove hidrate naj izberete?

Zadnje tri dni pred dolgim vzdržljivostnim dogodkom izberite hrano, bogato z ogljikovimi hidrati, kot so škrobna živila (testenine, riž, zdrob, bulgur, krompir) in stročnice (leča, bel ali rdeč fižol, grah, druge vrste fižola itd.), sadje (sveže ali suho), sadni kompoti, žitni kosmiči in seveda energijski napitki, ki vsebujejo ogljikove hidrate in lahko bistveno pripomorejo k povečanju glikogenskih zalog.

Dan pred dogodkom in zlasti med zadnjim obrokom morate biti posebej pozorni na stopnjo absorpcije zaužitih ogljikovih hidratov. Da bi omejili nočno porabo zalog energije, ki ste jih nakopičili v preteklih dneh, je med zadnjim obrokom smiselno zaužiti hrano z nižjim glikemičnim indeksom, zato bi lahko pripravili testenine, skuhane »al dente« oz. »na zob« ali pa riž basmati.

V izogib morebitnim prebavnim težavam se izogibajte stročnicam, ker vsebujejo preveč vlaknin.

Primer testeninske zabave:

Zelenjavna juha

300 do 400 g testeninskih školjk v paradižnikovi omaki

150 g piščančjega fileja na žaru

Jabolčni kompot

Rižev puding z vaniljo