Menu

Moja košarica

Moja košarica

V košarici ni izdelkov
Skupaj 0
Dostava 0
Cena skupaj 0,00 €

Our webstore uses cookies to offer a better user experience and we recommend you to accept their use to fully enjoy your navigation.

Moja košarica

Moja košarica

V košarici ni izdelkov
Skupaj 0
Dostava 0
Cena skupaj 0,00 €
PREBAVNA TOLERANCA NAPITKA PREBAVNA TOLERANCA NAPITKA

PREBAVNA TOLERANCA NAPITKA HYDRATE & PERFORM

Športniki se pogosto soočajo s prebavnimi težavami, ki lahko močno ovirajo njihove športne dosežke. Te težave se lahko pokažejo kot refluks, slabost, črevesni krči, napenjanje ali driska. Pojav teh težav se lahko pojasni z različnimi dejavniki, kot so npr. dehidracija, stres, vnos določenih hranil (zlasti lipidov in vlaknin) …, a športniki zelo pogosto krivijo sestavo napitkov, ki jih zaužijejo. Seveda imajo lahko napitki svojo vlogo pri pojavu simptomov prebavne intolerance. Zlasti osmoznost napitka, ogljikovi hidrati, ki jih vsebuje, in tudi temperatura napitka so dejavniki, ki jih je treba upoštevati pri pitju med športno aktivnostjo. Prebavna toleranca napitka Isostar Hydrate & Perform je bila primerjana s konkurenčnim športnim napitkom pri treniranih športnikih (Sadowska K et al., 2009).

Protokol:

18 profesionalnih športnikov je zaužilo dva športna napitka z ogljikovimi hidrati v skladu z naslednjim protokolom in v dveh različnih časovnih obdobjih:

- 500 ml enega ali drugega napitka 60 minut pred in 500 ml takoj po testni vadbi (2 x 25 minut pri 70 % VO2 max)

- nato 150 ml enega ali drugega napitka tik pred in po prvih 25 minutah testne vadbe.

Po koncu vadbe so športniki izpolnili vprašalnik o pogostosti in intenzivnosti želodčno-črevesnih težav.

Testirani izdelki:

Športniki so zaužili napitek Isostar Hydrate & Perform, ki je bil primerjan z zaužitjem konkurenčnega napitka. Sestava testiranih napitkov se razlikuje po sestavi ogljikovih hidratov (različna vsebnost in viri ogljikovih hidratov) ter v vitaminski in mineralni sestavi. Oba napitka sta izotonična.

Temperatura zaužitih napitkov je bila 5–10 °C.

Oba napitka sta bila naključno razdeljena.

Rezultati:

Želodčno-črevesne težave, kot je refluks, so bile veliko bolj izrazite pri konkurenčnem napitku (83 %) kot pri napitku Isostar Hydrate & Perform (22 %) (p<0,001) in bolj resne pri športnikih, ki so pili konkurenčni napitek (1,9 ± 0,9 točke za konkurenčni napitek v primerjavi z 0,2 ± 0,4 točke za Isostarjev napitek) (p<0,001). Občutek želodčne »prenapolnjenosti« je bil prav tako veliko pogostejši (p<0,01) pri športnikih, ki so pili konkurenčni napitek (89 %), kot pri tistih, ki so pili Isostar Hydrate & Perform (39 %). Avtorji študije pojasnjujejo zaznane učinke s pomočjo razlike v sestavi obeh napitkov, zlasti kar zadeva ogljikove hidrate in minerale (natrij in magnezij), ter priporočajo uživanje napitka Isostar Hydrate & Perform.

Reference

Sadowska K, Bajerska J, Jeska J, 2009. The effect of two carbohydrate-electrolyte drinks on gastrointestinal complaints and physical performance in rowers. Medicina Sportiva, 13 (3): 171–176