Menu

Moja košarica

Moja košarica

V košarici ni izdelkov
Skupaj 0
Dostava 0
Cena skupaj 0,00 €

Our webstore uses cookies to offer a better user experience and we recommend you to accept their use to fully enjoy your navigation.

Moja košarica

Moja košarica

V košarici ni izdelkov
Skupaj 0
Dostava 0
Cena skupaj 0,00 €
Kako preprečiti, da bi na maratonu treščili v Kako preprečiti, da bi na maratonu treščili v

Kako preprečiti, da bi na maratonu treščili v tekaški zid?

Utrujene noge, bruhanje, vrtoglavica, halucinacije … »Zid« je strašljiv. Kaj dejansko pa to sploh je? Se mu lahko s prehrano izognemo ali umilimo njegov učinek? Razlaga sledi v nadaljevanju.

Kdaj treščimo v »zid«?

Treščiti v zid je izraz, ki ga tekači in maratonci dobro poznajo. Najpogosteje se pojavi med 30. in 35. kilometrom, in sicer nenadoma in brez predhodne najave oz. opozorilnih znakov. Takojšnji učinek se pokaže kot padec hitrosti, ki ga včasih spremlja tudi vrtoglavica, ponovni pospešek pa se zdi nemogoč.

Vrhunski tekači so običajno bolje opremljeni za boj s tem neuspehom, a nihče ni proti njemu popolnoma imun.

Kaj je »zid«?

Zid je normalen fiziološki simptom popolnoma znanega stanja: izpraznitve zalog glikogena, ki je gorivo za vadbo, shranjeno v mišicah.

To je dejansko rezultat kritičnega padca krvnega sladkorja (hipoglikemija) po določenem času teka. Za vnovičen dvig ravni krvnega sladkorja bo moralo telo porabiti zaloge.

In kako prebiti ta zid na maratonu?

Priprave, ustrezna prehrana in psihična moč ostajajo najboljša obramba pred uničevalnimi učinki zidu v zadnjih kilometrih.

Nevarnost, da bi naleteli na »zid«, lahko močno zmanjšate, tako da:

- določite cilj, ki ustreza vaši stopnji pripravljenosti. Izogibajte se stresu pred maratonom, saj lahko vaše telo tako predčasno porabi glikogenske zaloge;

- rezervoar napolnite z gorivom (glikogenom). Zato je pomembna prehrana z visoko vsebnostjo ogljikovih hidratov v zadnjih treh dneh pred maratonom, saj vašemu telesu priskrbi karseda veliko sestavljenih ogljikovih hidratov. Kot pomoč pri povečanem vnosu ogljikovih hidratov vam Isostar priporoča izdelek Malto Carbo Loading, ki ga v zadnjih treh dneh pred maratonom zaužijte po tri vrečke na dan. Takšen vnos ogljikovih hidratov v obliki maltodekstrina vam bo zagotovil 150 g ogljikovih hidratov na dan, kar ustreza 200 g testenin.

 Poleg tega pa boste z izdelkom Malto Carbo Loading popili tudi 1,5 l/dan!

Zajtrk pred tekmovanjem, ki je bogat z ogljikovimi hidrati, in po možnosti še športni napitek pred tekmovanjem (npr. Fast Hydration Lemon) bi morala preprečiti, da bi vaše telo pred začetkom dogodka praznilo svoje glikogenske zaloge;

- poskušate med tekmo porabiti karseda malo energije, tako da redno obnavljate njene zaloge (geli, sadni želeji, suho sadje, ploščice itd.);

- vzdržujete ustrezno raven hidracije, kar je med tekmovanji pogosto zanemarjeno (ne smete piti preveč niti premalo). Popijte vsaj 15 cl vsakih 20 min.

Če kljub temu postanete žrtev tega neprijetnega uroka, pijte zadostne količine tekočine in ob prvih znakih nekaj pojejte ter upočasnite tempo, vendar se ne smete ustaviti, saj se bo sicer težko vrniti nazaj v tekmo. In povejte si, da niste bili še nikoli tako blizu cilja. Zid boste lažje prebili tudi tako, da ostanete dobre volje.