Menu

Moja košarica

Moja košarica

V košarici ni izdelkov
Skupaj 0
Dostava 0
Cena skupaj 0,00 €

Our webstore uses cookies to offer a better user experience and we recommend you to accept their use to fully enjoy your navigation.

Moja košarica

Moja košarica

V košarici ni izdelkov
Skupaj 0
Dostava 0
Cena skupaj 0,00 €
Kolesarji, poskrbite za Kolesarji, poskrbite za

Kolesarji, poskrbite za ustrezno hidracijo!

Voda je glavni gradnik telesa in sestavlja povprečno 60 % človeškega telesa in 76 % mišic. Hidracija je ključ do optimalnih rezultatov in je zatorej ključnega pomena med vadbo.

Zakaj morajo kolesarji poskrbeti za zadostno hidracijo?

Poleg svoje zdravilne vloge v telesu ima voda še veliko drugih funkcij: je bistvena za uravnavanje telesne temperature (termoregulacija), vzdrževanje homeostaze (notranjega ravnovesja v telesu ob zunanjih spremembah), celično delovanje itd.

2-odstotna izguba vode med vadbo predstavlja 20 % slabše rezultate.

Kolesarji morajo biti pozorni in redno piti vodo, čeprav niso žejni, saj je žeja slab pokazatelj. Ko jo enkrat občutimo, je že prepozno, saj je dehidracija že nastopila.

Sestava znoja

(mg /l /h)

Natrij: 1200

Kalij: 300

Kalcij: 160

Magnezij: 36

Cink: 1,2

Železo: 1,2

Mangan: 0,06

Vitamin C: 50

Med vadbo se izloči veliko mikrohranil, ki so bistvena za vzdrževanje ravnovesja med vodo v celicah in zunaj njih. Kolesarji morajo hitro obnoviti svoje zaloge v telesu, da med vzponom ne omagajo, ohranijo svojo hitrost in zdržijo do zaključnega šprinta.

Izguba vode in elektrolitov med vadbo

Intenzivni napor, ki ga kolesarji vlagajo v dirko, povzroči izgubo vode, ki se ocenjuje na povprečno 0,5–1 litra/uro.

Takšna izguba vode v povezavi z izgubo elektrolitov je odvisna od podnebnih pogojev (vročina, vlaga, višina, veter) in trajanja ter intenzivnosti vadbe.

Kolesar, ki se sreča z vsemi vremenskimi in terenskimi razmerami, mora pri pripravi načrta hidracije te parametre upoštevati.

Kakšen je najboljši način za zagotovitev zadostne tekočine?

Navadna voda ni priporočljiva za kolesarje. Za optimizacijo rezultatov je potrebna tekočina, ki ne le hidrira, temveč tudi zagotovi energijo, vitamine in minerale.

Redno pitje izotoničnega športnega napitka za vnos ogljikovih hidratov, tj. vsakih 15 do 20 minut, pomaga zadostiti potrebam kolesarja. Kolesarjenje je šport, ki ne obremenjuje sklepov, in presnova napitka je lažja. Vseeno pa je za boljše praznjenje želodca (prehajanje vode prek želodca) priporočljivo redno uživanje tekočine v majhnih požirkih.