Menu

Moja košarica

Moja košarica

V košarici ni izdelkov
Skupaj 0
Dostava 0
Cena skupaj 0,00 €

Our webstore uses cookies to offer a better user experience and we recommend you to accept their use to fully enjoy your navigation.

Moja košarica

Moja košarica

V košarici ni izdelkov
Skupaj 0
Dostava 0
Cena skupaj 0,00 €
Polnjenje glikogenskih zalog za Polnjenje glikogenskih zalog za

Polnjenje glikogenskih zalog za vzdržljivostna tekmovanja

Ko je tekmovanje tako rekoč pred vrati, je pomembno, da si povečate zaloge energije in tako poskrbite za svoj uspeh na vzdržljivostnem dogodku. Skupaj z našim strokovnjakom za prehrano proučite svojo prehrano v času priprav.

D-3

Ne čakajte na dan dogodka, da si povečate zaloge energije v obliki glikogena. To je najbolje narediti 72 ur prej! Na primer, če imate tekmovanje v nedeljo, je najboljši čas, da si napolnite zaloge glikogena med sredo zvečer in petkom opoldne.

Prehrana

V tem času povečajte vnos ogljikovih hidratov za približno 8 do 10 g/kg teže/dan. Ta dodatni vnos naj bo večinoma sestavljen iz sestavljenih ogljikovih hidratov. Poleg vaše običajne prehrane to pomeni vsaj 1 skledico sladkih žitnih kosmičev za zajtrk + 1 porcijo škrobnih živil (testenin, krompirja, riža) pri vsakem obroku + ustreznik 1 francoske štručke čez ves dan + 2 sladici.

Da bi se izognili morebitnim prebavnim težavam med tekmo, v tem času omejite vnos živil z visoko vsebnostjo vlaknin (muesli, polnozrnata žita, polnozrnat kruh, stročnice itd.).

Pijte dovolj tekočine

Piti je seveda treba vse leto, v obdobju pred tekmovanjem pa mora biti hidracija na vrhuncu. Za shranjevanje 1 g glikogena so potrebni 4 ml vode, kar pomeni 3 do 4,5 litra/dan. Če s hrano zaužijemo približno 1 liter (kombinirana voda), je treba preostalo, tj. 2–3 litre, zagotoviti s tekočino. Voda je osnova hidracije. Pijete lahko tudi sadne sokove, a v teh 3 dneh se izogibajte alkoholu in omejite vnos poživljajočih napitkov, kot sta čaj in kava. Pijte skozi ves dan in, najbolje, med posameznimi obroki.

Priprava

Če tega še niste naredili, se pozanimajte o vremenski napovedi za dan D in progi: vizualizirajte težke prehode in tiste, kjer si lahko malo odpočijete in nekaj pojeste, ter vodne postaje itd. Tako si boste organizirali vnos hrane in tekočine med tekmo.