Menu

Moja košarica

Moja košarica

V košarici ni izdelkov
Skupaj 0
Dostava 0
Cena skupaj 0,00 €

Our webstore uses cookies to offer a better user experience and we recommend you to accept their use to fully enjoy your navigation.

Moja košarica

Moja košarica

V košarici ni izdelkov
Skupaj 0
Dostava 0
Cena skupaj 0,00 €
PREDNOSTI KOMBINIRANJA VEČ VIROV PREDNOSTI KOMBINIRANJA VEČ VIROV

PREDNOSTI KOMBINIRANJA VEČ VIROV OGLJIKOVIH HIDRATOV

Danes je jasno, da morajo športniki uživati ogljikove hidrate tako med pripravami kot pred udeležbo na športnem dogodku (Jeukendrup AE, 2004). Že v dvajsetih letih so znanstveniki poudarjali prednosti uživanja ogljikovih hidratov med vadbo za izboljšanje rezultatov pri vzdržljivostnih športih (Krogh A in Lindhard J, 1920; Levine S et al., 1924), saj vnos ogljikovih hidratov med vadbo pomaga upočasniti nastop utrujenosti.

Kakšna pa je optimalna količina ogljikovih hidratov, ki naj jih zaužijemo med daljšo vadbo?

Do zdaj je veljalo, da je najvišja stopnja oksidacije (porabe) ogljikovih hidratov med 1,0 in 1,1 grama/minuto tudi pri absorpciji večjih količin (>2 grama ogljikovih hidratov/minuto ali 120 g/uro): z drugimi besedami, do nedavnega je oksidacija zaužitih ogljikovih hidratov veljala kot optimalna za vnose 1 do 1,5 g/minuto ali 60 do 90 g/uro (Hawley JA et al., 1992; Rehrer NJ et al., 1992; Wagenmakers AJ et al., 1993; Jeukendrup AE in Jentjens RL, 2000).

Pomembno je poudariti, da so ti znanstveni podatki temeljili na rezultatih študij, izvedenih po zaužitju enega samega vira ogljikovih hidratov.
Znanstveniki so nato raziskali, ali obstaja način, da bi se optimizirala telesna poraba eksogenih ogljikovih hidratov (prehranskega izvora) za nadaljnje izboljšanje telesne zmogljivosti.

Ali se lahko absorpcija in uporaba ogljikovih hidratov optimizirata?

Znanstveniki so se s tem vprašanjem ukvarjali okoli leta 2000. Več znanstvenih študij je pokazalo, da bi lahko kombinirana absorpcija različnih virov ogljikovih hidratov (npr. glukoza + saharoza, glukoza + fruktoza, glukoza + saharoza + fruktoza ali maltodekstrin + fruktoza) povečala stopnjo absorpcije ogljikovih hidratov in posledično njihovo oksidacijo (porabo) v telesu (Jentjens RL et al., 2003; Jentjens RL et al., 2004 a,b,c; Jentjens RL et al., 2005a; Jentjens RL, 2005b; Wallis GA et al., 2005; Jentjens RL et al., 2006; Hulston CJ et al., 2009; Lecoultre V et al., 2010).
Na primer, kombiniran vnos glukoze + saharoze ali glukoze + fruktoze po stopnji 1,8 g/minuto je povečal stopnjo oksidacije absorbiranih ogljikovih hidratov za 20–55 % v primerjavi z enakovredno količino absorbirane glukoze (Jentjens RL et al., 2004b in 2004c).

Zanimivo je, da je ta kombinacija ogljikovih hidratov (glukoza + fruktoza) povezana tudi z boljšo zmogljivostjo v primerjavi z isto količino absorbirane glukoze (+8 %) (Currell K in Jeukendrup AE, 2008).

Razlaga: hipoteza, ki so jo zastavili znanstveniki, da bi pojasnili te rezultate, leži v sodelovanju prenašalcev ogljikovih hidratov v črevesju. Ko torej zaužijemo velike količine glukoze, so prenašalci glukoze v črevesju zasičeni in absorpcija v črevesju postane omejitveni dejavnik za oksidacijo (porabo) glukoze, ki jo absorbira telo. Z mešanjem virov ogljikovih hidratov (ki morajo biti viri, za katere se uporabljajo različni prenašalci v črevesju) bodo sodelovali različni prenašalci ogljikovih hidratov, kar bo povečalo absorpcijo in posledično porabo absorbiranih ogljikovih hidratov.

Ali ima oblika hrane kakšen vpliv?

Nedavne študije so pokazale, da je takšna optimizacija absorpcije ogljikovih hidratov in oksidacije s kombiniranjem več virov ogljikovih hidratov veljavna ne glede na obliko hrane (tekočo, trdno ali gel), kar omogoča zanimive alternative (Pfeiffer B et al., 2010a, 2010b)!

Reference

Currell K, Jeukendrup AE, 2008. Superior endurance performance with ingestion of multiple transportable carbohydrates. Medicine & Science in Sports & Exercise, 40 (2): 275–281

Hawley JA, Dennis SC, Noakes TD, 1992. Oxidation of carbohydrate ingested during prolonged endurance exercice. Sports Medicine, 14: 27–42

Hulston CJ, Wallis GA, Jeukendrup AE, 2009. Exogenous CHO oxidation with glucose plus fructose intake during exercise. Medicine & Science in Sports & Exercise, 41 (2): 357–363

Jentjens RL, Achten J, Jeukendrup AE, 2004a. High oxidation rates from combined carbohydrates ingested during exercise. Medicine & Science in Sports & Exercise, 36 (9): 1551–1558

Jentjens RL, Moseley L, Waring RH, Harding LK, Jeukendrup AE, 2004b. Oxidation of combined ingestion of glucose and fructose during exercise. Journal of Applied Physiology, 96: 1277–1284

Jentjens RL, Venables MC, Jeukendrup AE, 2004c. Oxidation of exogenous glucose, sucrose, and maltose during prolonged cycling exercise. Journal of Applied Physiology, 96: 1285–1291

Jentjens RL, Jeukendrup AE, 2005. High rates of exogenous carbohydrate oxidation from a mixture of glucose and fructose ingested during prolonged cycling exercise. British Journal of Nutrition, 93: 485–492

Jentjens RL, Shaw C, Birtles T, Waring RH, Harding LK, Jeukendrup AE, 2005. Oxidation of combined ingestion of glucose and sucrose during exercise. Metabolism Clinical and Experimental, 54: 610–618

Jentjens RL, Underwood K, Achten J, Currell K, Mann CH, Jeukendrup AE, 2006. Exogenous carbohydrate oxidation rates are elevated after combined ingestion of glucose and fructose during exercise in the heat. Journal of Applied Physiology, 100: 807–816

Jeukendrup AE, Jentjens RL, 2000. Oxidation of carbohydrate feedings during prolonged exercise: current thoughts, guidelines and directions for future research. Sports Medicine, 29: 407–424

Jeukendrup AE, 2004. Carbohydrate intake during exercise and performance. Nutrition, 20: 669–677

Jeukendrup AE, 2010. Carbohydrate and exercise performance: the role of multiple transportable carbohydrates. Current Opinion in Clinical Nutrition and Metabolic Care, 13: 452–457

Krogh A, Lindhard J, 1920. The relative value of fat and carbohydrate as sources of muscular energy. Biochemical Journal, 14: 290

Levine S, Gordon B, Derick C, 1924. Some changes in chemical constituents of blood following a marathon race. Journal of American Medical Association, 82: 1778–1779

Pfeiffer B, Cotterrill A, Grathwohl D, Stellingwerff T, Jeukendrup AE, 2009. The effect of carbohydrate gels on gastrointestinal tolerance during a 16 km run. International Journal of Sport Nutrition & Exercise Metabolism, 19 (5): 485–503

Pfeiffer B, Stellingwerff T, Zaltas E, Jeukendrup AE, 2010a. CHO oxidation from a CHO gel compared with a drink during exercise. Medicine & Science in Sports & Exercise, 42 (11): 2038–2045

Pfeiffer B, Stellingwerff T, Zaltas E, Jeukendrup AE, 2010b. Oxidation of solid versus liquid CHO sources during exercise. Medicine & Science in Sports & Exercise, 42 (11): 2030-2037

Rehrer NJ, Wagenmakers AJ, Beckers EJ et al., 1992. Gastric emptying, absorption and carbohydrate oxidation during prolonged exercise. Journal of Applied Physiology, 72: 468–475

Wagenmakers AJ, Brouns F, Saris WH, Halliday D, 1993. Oxidation rates of orally ingested carbohydrates during prolonged exercise in men. Journal of Applied Physiology, 75: 2774–2780

Wallis GA, Rowlands DS, Shaw C, Jentjens RL, Jeukendrup AE, 2005. Oxidation of combined ingestion of maltodextrins and fructose during exercise. Medicine & Science in Sports & Exercise, 37 (3): 426–432