Menu

Moja košarica

Moja košarica

V košarici ni izdelkov
Skupaj 0
Dostava 0
Cena skupaj 0,00 €

Our webstore uses cookies to offer a better user experience and we recommend you to accept their use to fully enjoy your navigation.

Moja košarica

Moja košarica

V košarici ni izdelkov
Skupaj 0
Dostava 0
Cena skupaj 0,00 €
Trail tek: Trail tek:

Trail tek: načrtujte svojo pripravo

Trail tek je športni dogodek, ki telo postavi na resnično preizkušnjo. Prehrana pred trail tekom je bistveni vidik priprave. Berite naprej.

Posebna priprava

Ko se pripravljate na trail tek, mora biti trening med drugim namenjen izboljšanju sposobnosti telesa za shranjevanje glikogena in pospeševanje porabe lipidov kot glavnega vira energije.

Dolgi teki so torej bistveni, a previdno, saj so lahko travmatični za telo:

- bistveni, ker optimizirajo oksidacijo maščob in torej shranjujejo glikogen,

- travmatični, ker lahko preveč treningov in/ali prepogosti treningi povzročijo:

    1) tveganje za nastanek anemije (udarci stopal ob tla med tekom – > uničevanje rdečih krvnih celic – > večje pomanjkanje železa);

    2) spremembe v črevesni sluznici (kar lahko pojasni prebavne težave, ki pestijo tekače).

LoDolgi teki torej ne smejo biti prepogosti => treba se jim je izogibati zadnja 2 do 3 tedne pred tekmovanjem.

Kaj jesti pred trail tekom?

- V tednih pred dogodkom morate svoje telo privaditi na trajanje, intenzivnost in vnos hrane, kot bo med tekmovanjem. Ti treningi vam omogočajo, da preizkusite energijske izdelke, ki jih želite zaužiti med dogodkom. Omogočajo tudi, da si organizirate čas za hidracijo in prehrano in da ugotovite, kako se vaš prebavni sistem odziva na zaužitje teh izdelkov.

- Beljakovine so potrebne za spodbujanje povečevanja mišične mase, a so v prevelikih količinah lahko škodljive zdravju. Potreba je običajno dobro pokrita z raznoliko prehrano (meso, jajca, ribe ali soja), a med zelo intenzivno in ponavljajočo vadbo je treba zaužiti dodatne beljakovine v obliki beljakovinskega praška (Isostar Whey Protein).

 - Največja količina zaužitih ogljikovih hidratov, ki se lahko shrani v mišicah, je približno 400–500 g =>. Zaloge so omejene na 1 h do 1 h 30 intenzivne vadbe => ne zadostuje za celoten trail tek, zato je treba narediti največjo možno zalogo glikogena.

V praksi: pri vsakem obroku povečajte svoj vnos sestavljenih ogljikovih hidratov (kruh, krompir, testenine, riž, pšenični zdrob, semena stročnic itd.). Za zajtrk povečajte vnos kruha ali ga dopolnite s porcijo riževe tortice ali zdroba. Pri kosilu in večerji povečajte vnos škroba, zlasti pri obroku po treningu. Ne pozabite, da se glikogenske zaloge optimizirajo dan pred dogodkom med testeninsko zabavo (s testeninami ali drugimi škrobnimi živili).

- Zadnje tri dni pred trail tekom popijte 2 do 3 litre vode na dan, da boste idealno hidrirani na dan dogodka in da ne boste prišli na start s pomanjkanjem vode v telesu. Redno pitje omogoča boljšo absorpcijo tekočine.

- 3 ure pred odhodom lahko zaužijete porcijo kolača Isostar Energy Cake. Ker vsebuje isomaltulozo (sestavljeno iz fruktoze in glukoze), omogoča postopno absorpcijo in torej podaljšan vnos energije.