Menu

Moja košarica

Moja košarica

V košarici ni izdelkov
Skupaj 0
Dostava 0
Cena skupaj 0,00 €

Our webstore uses cookies to offer a better user experience and we recommend you to accept their use to fully enjoy your navigation.

Moja košarica

Moja košarica

V košarici ni izdelkov
Skupaj 0
Dostava 0
Cena skupaj 0,00 €
10 prehranskih nasvetov, da boste 10 prehranskih nasvetov, da boste

10 prehranskih nasvetov, da boste obvladali triatlon

Triatlon je zahteven vzdržljivostni šport, ki je sestavljen iz treh telesnih aktivnosti, ki zahtevajo različne prehranjevalne navade in potrebe. Svojo prehrano morate prilagoditi za plavanje, kolesarjenje in tek. Da boste optimizirali svojo telesno pripravljenost, vam ponujamo deset prehranskih nasvetov za lažjo pripravo, sodelovanje in okrevanje po triatlonu.

Faza pred tekmovanjem

1- Dan pred dogodkom si napolnite glikogenske zaloge (oblika shranjevanja ogljikovih hidratov v mišicah in jetrih) s »testeninsko zabavo« (porcija približno 300 g testenin »al dente«) ali »riževo zabavo«.

2- Zadnji obrok zaužijte vsaj 3 ure pred začetkom tekmovanja. Biti mora lahek in enostavno prebavljiv, zato je pomembno, da iz kosila odstranite mastna živila: pecivo, namaze ali mastno meso, omake, mesne narezke. Previdno tudi z živili, ki imajo visoko vsebnost vlaknin: surova zelenjava in sadje, semena stročnic in polnozrnata živila (polnozrnat kruh, polnozrnat riž itd.).

3- Ustrezna hidracija je ključni dejavnik za uspeh, zlasti ker se triatlon začne s plavanjem, pri katerem pitje tekočine ni mogoče.

1 uro pred začetkom popijte svoj športni napitek, npr. Fast Hydration Lemon (napitek pred tekmovanjem), v majhnih požirkih vsakih 5–10 minut, s čimer boste poskrbeli za ustrezno hidracijo in povišanje ravni energije pred dogodkom.

Med dogodki

4- Za povečanje in uporabo vse svoje energije zaužijte energijski gel ali Energy Shot 15 minut, preden zaplavate v reko, jezero ali bazen. Energy Shot je sestavljen iz 15,3 g ogljikovih hidratov in kofeina, kar zagotavlja resničen dvig energije.

5- Kolesarjenje je osrednji del tekmovanja in tudi edini, ki vam omogoča ustrezno rehidracijo. Prinesite pločevinko z izotoničnim športnim napitkom: Hydrate & Perform. Pijte ga v majhnih požirkih vsakih 10–15 minut. Poleg tega, da vam zagotavlja tekočino, vam lahko pomaga tudi nadomestiti izgube, do katerih je prišlo med plavanjem, saj vsebuje ogljikove hidrate, vitamine in minerale.

6- Predvidite izčrpanost, ki lahko nastopi med tekom, zato na kolesu zaužijte energijsko ploščico, narejeno iz enostavnih in sestavljenih ogljikovih hidratov, npr. Multifruit High Energy.

7- Če med kolesarjenjem ali tekom začutite, da se vas loteva utrujenost, si znova dvignite raven energije z energijskim gelom, npr. Energy Booster Gel.

8- Med tekom ne preskočite nobene vodne postaje, kjer lahko nekaj popijete. Resda lahko izgubite 30 sekund, vendar boste zato lažje ohranjali tempo vse do ciljne črte in optimizirali svoje okrevanje.

Faza okrevanja

9- Ko je tekmovanje končano, je pomembno, da se osredotočite na okrevanje. Ker je bilo vaše telo pod stresom več ur, mu morate pomagati pri okrevanju.

Faza okrevanja se začne, takoj ko prestopite ciljno črto. Tako morate takoj po koncu dogodka in v naslednjih 3 urah zaužiti beljakovine, s čimer boste pomagali mišicam pri regeneraciji mikropoškodb, nastalih zaradi telesnega napora. Pomembno je tudi, da zaužijete ogljikove hidrate, da si obnovite glikogenske zaloge, in vitamine ter minerale, da nadomestite izgube.

Napitek za okrevanje Isostar Reload After Sport, ki vsebuje beljakovine, ogljikove hidrate, vitamine in minerale, vam bo zagotovil vsa potrebna hranila.

10- Vaš večerni obrok mora biti popoln in uravnotežen.

Vsebovati mora beljakovine:

150 g mesa ali rib, 2 jajci ali rastlinske beljakovine (tofu, soja),

1 porcijo zelenjave,

škrobna živila: riž, pšenični zdrob, krompir

in sadež ali mlečni izdelek za sladico.

Ne pozabite na tekočino.

Po zelo intenzivnem tekmovanju lahko zaužijete porcijo High Protein 90, tudi za namen regeneracije mišic.