Menu

Moja košarica

Moja košarica

V košarici ni izdelkov
Skupaj 0
Dostava 0
Cena skupaj 0,00 €

Our webstore uses cookies to offer a better user experience and we recommend you to accept their use to fully enjoy your navigation.

Moja košarica

Moja košarica

V košarici ni izdelkov
Skupaj 0
Dostava 0
Cena skupaj 0,00 €
Izmenjava toplote med telesom in Izmenjava toplote med telesom in

Izmenjava toplote med telesom in zunanjim okoljem pri kolesarjih

Izmenjava toplote med kolesarjevim telesom in zunanjim okoljem poteka ves čas in je v primerjavi z neaktivnim odraslim precejšnja. Še bolj pa je pomembna glede na to, da kolesarske dirke običajno trajajo dolgo časa. Berite dalje.

80 % energije se odda v obliki toplote!

Pri ljudeh se le ena četrtina energije iz zaužite hrane shrani in uporabi za gibanje. Preostale tri četrtine se oddajo v obliki toplote. Zato je ena izmed prioritet kolesarjev, da vzdržujejo dober sistem ohlajanja in tako preprečijo »pregrevanje«.

Izmenjava toplote

Izmenjava toplote poteka po štirih kanalih:

- Sončno sevanje ali sevanje

Gre za prenos toplote s površine enega predmeta na drugega brez fizičnega kontakta med predmetoma, npr. sonce oddaja žarke, ki nas segrejejo z razdalje. Izguba toplote zaradi sevanja lahko nastane le, če je okolje hladnejše od našega telesa, kar pa je pod žgočim soncem težko, zato se je treba odločiti, ali se želimo sončiti ali biti učinkoviti!

Kot protiutež temu učinku je treba nositi svetla in zračna oblačila ter ne kolesariti brez majice (koža vsrka več toplote).

- Kondukcija

Gre za prenos toplote med dvema telesoma, ki se dotikata, na primer sedež ali pedala.

- Konvekcija

Konvekcija je oblika izmenjave toplote. Dve telesi, ki si izmenjujeta toploto, sta sestavljeni iz toplote in vode. Izmenjave so še toliko bolj pomembne, ker je razlika v temperaturi med telesom in zrakom (ali vodo) precejšnja. Konvekcija je tudi odvisna od hitrosti premikanja tekočine, tj. pretoka zraka ali vode.

Zato se je na vrhu prelazov pred spustom koristno pokriti zaradi stika z vetrom ali dežjem.

- Izhlapevanje

Izhlapevanje potu v zrak je glavna pot izhajanja toplote. Je najboljši način za uravnavanje telesne temperature.

Kolesar mora zato zagotoviti zadostne količine vode, da nadomesti izgube med kolesarjenjem.