Menu

Moja košarica

Moja košarica

V košarici ni izdelkov
Skupaj 0
Dostava 0
Cena skupaj 0,00 €

Our webstore uses cookies to offer a better user experience and we recommend you to accept their use to fully enjoy your navigation.

Moja košarica

Moja košarica

V košarici ni izdelkov
Skupaj 0
Dostava 0
Cena skupaj 0,00 €
Vpliv hidracije na Vpliv hidracije na

Vpliv hidracije na zmogljivost trail tekačev

Dehidracija vpliva tako na fizične kot tudi na psihične sposobnosti. Že 2-odstotna izguba vode zmanjša športno zmogljivost za skoraj 20 %.

Funkcije in učinki vode v telesu

Voda ima v telesu veliko vlog, izmed katerih so naslednje najpomembnejše:

- Transport glukoze in drugih hranil (aminokislin, mineralov). To omogoča tkivom, da proizvedejo energijo, ki jo potrebujejo za telesno aktivnost.

- Transport encimov in hormonov.

- Dovod kisika v celice za aerobno presnovo.

- Izločanje odpadnih snovi, ki nastanejo med telesno aktivnostjo, z urinom.

- Termoregulacija, ki omogoča vzdrževanje stalne telesne temperature.

Ustrezna hidracija torej omogoča doseg dobrih rezultatov.

Dehidracija povzroča žejo, vlažno in lepljivo kožo, glavobole, omotico, razbijanje srca in slabost. V resnih primerih lahko povzroči tudi težave z mišicami in kitami, krče in hipertermijo, ki se lahko konča s srčno-žilnimi težavami, komo in celo smrtjo. Poleg tega lahko pomanjkanje tekočine povzroči bolečine, ki v zameno otežujejo trening v naslednjih dneh. Vsaka oblika dehidracije torej vpliva na telesno zmogljivost.

Katera pijača je najboljša?

Telo izgublja vodo z znojenjem. Ker je znoj sestavljen iz vode in mineralov, je treba izbrati napitek, ki lahko nadomesti takšno izgubo. Med trail tekom telo potrebuje energijo, torej ogljikove hidrate, zato je priporočljivo, da popijete napitek z ogljikovimi hidrati.

Napitki Isostar, tj. Isostar Fast Hydration, Isostar Hydrate & Perform in Long Distance Energy zagotavljajo vodo, minerale in energijo, kar potrebujejo športniki.

Kdaj in kako piti Isostar?

V treh dneh pred trail tekom pijte po 2 do 3 litre vode, da boste ustrezno hidrirani na dan D in ga ne boste začeli z mankom vode.  
V uri pred startom popijte 300 do 500 ml napitka Isostar Fast Hydration.

Med tekmo vse od začetka pijte 3 do 4 požirke vsakih 15–20 minut in ne čakajte, da postanete žejni. Idealni napitek je Isostar Long Distance Energy. Ta izotonični napitek je posebej namenjen za telesne dejavnosti, ki trajajo več kot 2 uri.
Če je vroče, se ob vsaki priložnosti poškropite z vodo.

Na ciljni črti popijte Isostar Fast Hydration, da optimizirate okrevanje, si znova napolnite zaloge vode in omogočite lažje izločanje odpadnih snovi.