Menu

Moja košarica

Moja košarica

V košarici ni izdelkov
Skupaj 0
Dostava 0
Cena skupaj 0,00 €

Our webstore uses cookies to offer a better user experience and we recommend you to accept their use to fully enjoy your navigation.

Moja košarica

Moja košarica

V košarici ni izdelkov
Skupaj 0
Dostava 0
Cena skupaj 0,00 €
Kakšen vpliv ima Kakšen vpliv ima

Kakšen vpliv ima vadba na apetit?

Ali telesna vadba povečuje apetit? Je izbira hrane drugačna po vadbi? Ali je pri uravnavanju telesne teže pomembno, koliko hrane zaužijemo in kako kakovostna je takšna hrana? Naš strokovnjak za prehrano Isostar vam odgovarja na vsa ta vprašanja.

Ali telesna dejavnost vpliva na količino zaužite hrane?

Odgovor: Zelo malo. Po enkratni vadbi se lakota ne poveča. Prav nasprotno: po intenzivni vadbi se občutek lakote lahko zmanjša ali celo izgine. Ta učinek brez lakote po vadbi je kratkotrajen, saj traja približno 1 uro in je zato nepomemben.

Manjši občutek lakote se razlikuje med spoloma in je odvisen od vrste in trajanja vadbe.

Ali športnik po telesni dejavnosti občuti spremembo v svojem okusu?

Odgovor: Nekaj raziskav, zlasti tistih, ki jih je opravila F. Bellisle (INSERM3), je proučevalo učinke vadbe na senzorični odgovor in primerjalo izbiro hrane med aktivnimi in neaktivnimi ljudmi.

Na primer, nekatere raziskave so pokazale, da športnice po vadbi večkrat zaužijejo obrok, bogat z ogljikovimi hidrati (škrobom) in reven z maščobami, kot v dneh, ko ne vadijo.

Drugi primeri:
Raziskava je pokazala, da po 30 minutah zmernega kolesarjenja tako športniki kot športnice raje posežejo po sladkokisli hrani.

Ena raziskava je pokazala, da nekateri športniki zaužijejo več živil, bogatih z beljakovinami (meso), kar pa ne velja za plavalce.

Senzorične izbire so različne po visoko intenzivni in ponavljajoči se vadbi. Plavalci in mladi plesalci ne marajo zelo sladkih ali mastnih živil. Morda pa je to rezultat njihove stroge prehranjevalne discipline?

Te senzorične spremembe lahko pojasnijo fiziološki dejavniki, čeprav tudi psiholoških in družbenih dejavnikov nikakor ne gre zanemariti.