Menu

Moja košarica

Moja košarica

V košarici ni izdelkov
Skupaj 0
Dostava 0
Cena skupaj 0,00 €

Our webstore uses cookies to offer a better user experience and we recommend you to accept their use to fully enjoy your navigation.

Moja košarica

Moja košarica

V košarici ni izdelkov
Skupaj 0
Dostava 0
Cena skupaj 0,00 €
Pozitivni učinki spiruline na Pozitivni učinki spiruline na

Pozitivni učinki spiruline na telesno vadbo

Naravna spirulina je dobro prehransko dopolnilo za športnike, saj je bogata z beljakovinami, ki pomagajo povečati in vzdrževati mišično maso. Ne presezite priporočenega odmerka (3 do 10 g/dan, odvisno od vira), da ne boste izčrpali ledvic. Berite dalje.

Za fit mišice

- Posušena spirulina vsebuje približno 60 % beljakovin visoke kakovosti, saj vsebuje zadostno količino 8 esencialnih aminokislin (vključno z BCAA), ki jih telo ne zmore sintetizirati. Te aminokisline so potrebne za mišično regeneracijo.

Aminokisline zato prispevajo k povečanju in vzdrževanju mišične mase ter dobri regeneraciji mišic.

Za glikogenske zaloge

- Ogljikovi hidrati niso prisotni v zadostnih količinah (15 do 25 %), da bi lahko vplivali na glikogenske zaloge.

- Po drugi strani so vitamini skupine B dobro zastopani in sodelujejo v presnovi ogljikovih hidratov, tako da omogočajo shranjevanje glukoze v obliki glikogena ali pa da pospešujejo njihovo pretvorbo v ATP, ki je vir energije za mišice.

Vsebnost vitaminov B v spirulini na 100 g:

Vitamin B1: 2.4 mg 

Vitamin B2: 3.7 mg

Vitamin PP: 13 mg

Vitamin B5: 3.5 mg

Vitamin B6: 0.4 mg

Vitamin B9: 94 µg

Za dobro dovajanje kisika

- Spirulina vsebuje približno 29 mg železa, ki je bistveni gradnik hemoglobina, beljakovine, ki je ključna pri prenosu kisika v kri. Ko kri preide skozi pljuča, se kisik veže na železo v hemoglobinu in se tako prenese v mišice. A treba je vedeti, da je v spirulini železo rastlinskega izvora, ki ga telo ne absorbira tako dobro kot železo živalskega izvora.

Za boj proti oksidaciji

Spirulina vsebuje moder pigment fikocianin, ki ima antioksidacijske lastnosti. Tudi vitamin E je naraven antioksidant. Oba se borita proti nastanku prostih radikalov. Med telesno aktivnostjo mišice porabijo več kisika kot običajno, zaradi česar pride do oksidacije določenih molekul, ki nato postanejo strupene za telo. V 100 g spiruline je približno 5 mg vitamina E.

Za dobro delovanje mišic

100 g spiruline vsebuje približno 120 mg kalcija in 195 mg magnezija, ki sodelujeta pri krčenju mišic.

Sestava posušene spiruline, vir: Ciqual 2017.